Wat is nu actueel: Wat is nu actueel:

 
Kerst 2018 Kerst 2018

16 december

17:00 uur: Kerstzang bij kaarslicht in de Grote of St Janskerk

  • Ds. Marjolijn Russchen, kerstgedachte
  • Vocalis St. Jan en Vocaal Ensemble Basiliek Schiedam onder leiding van Bas van Houte
  • Stadsorganist Arjen Leistra op hoofdorgel
  • Muziekvereniging Harpe Davids o.l.v. Bram Soentjens
  • Burgemeester C. Lamers, lector
24 december

19.00 uur: Kinderkerstnachtviering in de Grote of St Janskerk
Het thema is “vrede”. Een reclamebureau krijgt de opdracht om een reclamecampagne te maken voor vrede. Maar dat is nog best lastig, zeker als je steeds ruzie hebt met elkaar. Maar was er niet een heel oud verhaal ook eigenlijk een mooie reclame voor vrede? Jazeker, dat is het verhaal van de geboorte van Jezus. De kinderen van de Grote Kerk gaan dit spelen en zingen voor jullie in een korte dienst tot kwart voor acht. Van harte welkom!

19.30 uur:  Kinderkerstnachtviering in de Ark –  Musical de Kerstnar

Meer dan 30 kinderen hebben de afgelopen weken geoefend voor de kerstmusical. Het resultaat willen ze graag laten zien op kerstavond in de Ark. De musical heet De Kerstnar. Er wordt geacteerd, gezongen en gedanst. En aan het eind is iedereen welkom in de stal. De musicalsterren kijken uit naar 24 december.

De Kinderkerstnacht is een traditie die elk jaar anders is. Wij weten wat er in de kerstnacht gaat gebeuren. Jozef en Maria krijgen een kind en ze noemen hem Jezus. Natuurlijk niet echt, de geboorte was zo’n 2000 jaar geleden. En toch vertellen we elkaar elk jaar opnieuw het verhaal over de herders, de engelen, de wijzen en de stal. Alsof het opnieuw gebeurt. Wordt het dan ieder jaar weer spannend? Zijn er ook dit jaar weer mensen die het verhaal voor het eerst gaan beleven?
Weten jullie wat een nar is? Het is één van de belangrijkste ambtenaren van een koning. De nar moet ervoor zorgen dat de koning wordt afgeleid. Dat de koning op het verkeerde been wordt gezet, dat hij niet depressief maar juist vrolijk wordt. Zo’n nar speelt de hoofdrol in de kerstmusical. De nar gaat enthousiast op weg naar het geboortefeest van een kind. Hij gaat op pad met een rugzak vol cadeaus. De nar komt onderweg veel mensen tegen. Maar voordat hij bij de stal komt, is zijn rugzak leeg.
Hij staat met lege handen op het podium. De nar is uit zijn rol gevallen. Hij is onzeker geworden en durft niet meer naar de stal. Ook al zijn er 30 andere kinderen op het podium om hem te helpen. De rollen zijn omgedraaid. Ze proberen de nar aan het lachen maken. Maar het lukt niet meer. Totdat …… ja dat verklappen we niet. Kom op kerstavond 24 december naar de Ark. We beginnen om half acht, het begin van de kerstnacht. We zingen, luisteren, kijken, dansen en bidden. Guus Ruijl is de voorganger. Een viering speciaal voor kinderen maar neem vooral je familie, buren en vrienden van alle leeftijden mee. Iedereen is welkom, de kerk is groot genoeg.

21.30 uur:  Kerstnachtviering in de Dorpskerk
met medewerking van het Koperensemble o.l.v. Martin Stroetinga

22.00 uur:  Kerstnachtviering in de Grote of St Janskerk

25 december:

10:00 uur: Kerstmorgenviering in de Dorpskerk

Samenzang vanaf 9.45 uur.
met medewerking van De Dorpskerk-Cantorij en De Ark-Zanggroep
(o.a. Christmas Carols) o.l.v. Hans van der Linden en Wilma Nierop

10:00 uur: Kerstmorgenviering in de Grote of St Janskerk

 
Taizé-gebedsviering Taizé-gebedsvieringVanaf de jaren ’70 organiseert Taizé ieder jaar tussen Kerst en Nieuwjaar een Europese Ontmoeting in een grote Europese stad als ‘pelgrimage van vertrouwen’. Dit jaar vindt deze plaats van 28 december tot 1 januari in Madrid. Zo gaat de ‘pelgrimage van vertrouwen‘, die in 2010 ook in Schiedam plaatsvond, verder. Dit jaar wordt er in het klein meegedaan aan de ‘pelgrimage’ door het houden van een Taizé gebedsviering op maandag 31 december. In de Grote Kerk is er dan om 11:00 uur een gemeenschappelijk ochtendgebed van ongeveer een half uur. Tijdens dit gebed, op de laatste dag van 2018, stellen we ons open voor God. We bidden, zingen en ervaren stilte. U en jij zijn van harte uitgenodigd!

Ieder jaar schrijfft de Prior (Hoofdbroeder) van Taizé een jaarbrief. Deze brief is de leidraad voor deze viering: Hier vindt u de jaarbrief

Meer info over Taizé kunt u vinden op de site www.taize.frMet vriendelijke groeten,
Klaas en Emi Bakker


Meedoen?
Wilt u of jij meedoen met de voorbereiding of uitvoering van het Taizé-gebed van 31 december? Meld je dan bij een van ons. Te denken valt aan het bespelen van een instrument (piano, gitaar, fluit, cello, trombone, trompet, klarinet, Engelse hoorn) tijdens de gebedsviering of aan het samenstellen en of uitwerken van de liturgie. Graag horen we van u / je, ook als er nog vragen zijn.

Met vriendelijke groeten, Klaas en Emi Bakker
Telefoonnummer: 06- 21644463/ e-mail